И под сукњите се крие влијание | PRoom
> | | | > И под сукњите се крие влијание

И под сукњите се крие влијание

Posted on 19 јануари 2010 | 9 Comments

Голем број списанија, медиуми, организации прават избор на највлијателни луѓе во различни бизниси и професии. Поттикната од разноразните такви топ листи кои ги прочитав деновиве, но и од линков, кој Дарко го сподели, решив да излистам дел од претствничките на понежниот пол кои својот труд на социјалните медиуми, но и во секојдневниот живот им го посветуваат на односите со јавноста (ПР) и маркетингот.

Иако првичната идеја беше листата географски да се ограничи само на Македонија, сепак и Србија и Хрватска заслужено добија место во тимот.

Овие дами, своето влијание го наметнуваат споделувајќи информации на своите блогови, Twitter и Facebook акаунти… и според мене, нивното име заслуежено е вброено во оваа листа.

Редоследот по кој се напишани не претставува никаква ранг листа, затоа што сметам дека секоја од нив подеднакво го заслужуваат епитетот реномирана личност во својот делокруг на работа и секоја е на свој начин влијателна и вреднa за следење.

Бранка Бугариска (bugariska) е ПР директор во маркетинг агенција, но зад себе има и богато искуство како copywriter, а со односи со јавност се занимава повеќе од една деценија. Подготвува стратегии и развива креативни концепти за клиенти, но многу труд има вложено и во менаџмент на кризи за различни клиенти (владини институции, невладини организации и бизнис клиенти). Таа е и тренер за односи со јавност, а се појавува и како говорник на голем број конференции од оваа област.

Драгана Ѓермановиќ (GagaDjermanovic) колегите ја нарекуваат ПРинцезата на домашната блогосфера, а таа епитетот го брани со својата енергија и искреност, но и ПРофесиналност. Своето богато искуство како менаџер за односи со јавноста го пренесува пишувајќи на блогот, но и земајќи учество на голем број конференции, работилници, настани. Во своето богато резиме го вбројува и предавањето одржано на Tweetokracija, а честопати се наоѓа во друштво и на многу познати и признати луѓе од ПРофесијата и не себично, секогаш ги споделува “малите тајни” кажани од нив.

Наталија Трајчевска (Natalija) е дел од тимот на eMarketing, а професионално е ангажирана како специјалист за маркетинг во Seavus. Оваа млада и динамична личност, која зад себе има богато искуство, можете слободно да ја ангажирате доколку ви е потребен специјалист за маркетинг, анализа на конкуренција, но и некој коj ќе ви развие кампања за интернет огласување. Можете да ја сретнете и како предавач на различни настани или како говорник на вебинар.

Сандра Јаковлевиќ (sandraja) e freelancer, специјалист во областа на е-бизнис, е-маркетинг, СМС маркетинг, е-бизнис планови и др. Покрај постови на овие теми, на нејзиниот блог можат да се најдат и постови за користење на сервисите за социјално вмрежување и новите начини на користење на медиумите. Во нејзината работна кариера се вбројуваат и проекти чиј автор и координатор е таа самата.

Илина Наумовска (ilinan) ги завршува последипломските студии по Односи со јавност (како дел од првата генерација) и работи во маркетинг агенција. Преку образованието, но и преку работното искуство, имала можност да се најде “од двете страни на огледалото” па одлично ги познава потребите и желбите на новинарите, но и тоа како еден ПР треба да ја пласира информацијата. Доколку ги следите нејзините акаунти на социјалните медиуми ќе најдете информации и совети поврзани со односи со јавност и маркетинг.

Даница Радовановиќ (DanicaR) е докторант на Интернет институтот при Универзитетот во Оксфорд, а има работено и за Обединетите нации, како специалист за менаџмент на информации. Позната e како консултатнт за социјални медиуми и веб, дигитални медиуми и е-учење. Пишува за Global Voices Online, iCommons.org и објавува текстови во магазини и списанија за информатичка технологија, Web 2.0, онлајн заедници и елекронско издаваштво.

Елена Костовска (elenakostovska) преку своите муабети пренесува гледишта, ставови и мислења на млади и пред се амбициозни личности од областа на маркетингот. Магистар е по маркетинг, а на неколкуте работни позиции се здобила со богато практично искуство од областа на маркетинг, комуникации и менаџметн, кое успешно знае да го пренесе.

Јелена Јовановиќ (Miss_Cybernaut) е е-маркетинг специјалист и ИТ новинар, но и застапник и поддржувач на новите медиуми. Дел е од тимот на Етаргет а пишува и за нивниот блог каде, покрај другото, може да се најдат информации од маркетингот и односите со јавност.

Наташа Мартиниќ работи како лице за односи со јавност и маркетинг за познати Интернет брендови, a покрај тоа работи и e-mail маркетинг и останати активности кои вклучуваат промоција и комуникација. Паралелно со секојдневните обврски учествува и во креативните процеси- од осмислување на визуелна кампања, до идејни концепти за проекти. На својот блог објавува информации за односи со јавност, ПР 2.0, интернет маркетинг... Знае да пофали добра идеја, но и да изнесе добро аргументирана критика.

Марија Матешиќ (MarijaMatesic) е студент на информациски науки на факултетот во Загреб. Нејзини области на интерес се новите веб технологии, статистичка анализа и обработка на податоци и др. Има напишано неколку научни текстови, а се појавува и како говорник на конференции. Објавува информации кои се однесуваат на социјалните медиуми, Web 2.0 и маркетингот.

Овие дами дефинитивно потврдуваат дека се што ти треба за да влезеш и да бидеш успешен во овие професии не е само “кратка сукња и добар изглед”.

А ова баш и не е избор на Forbes и нема да делам награди, но јас би сум била задоволна некој да се сети на мене, нели? А за тоа колку јас заслужив или не да бидам дел од листата ќе оставам да потврдат бројот на посети и коментари на постов.

Можеби имаш предлог за дополнување на листава? Коментарите се добредојдени.

Comments:9

  1. Цаци, а каде си ти во листава? :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ееее :) навистина пријатно изненадување! :)

    Фала многу! И секако, мислам дека треба да бидеш и ти дел од оваа листа :)))

    ОдговориИзбриши
  3. И јас морам да кажам дека сум пријатно изненадена за моето присуство во листава....
    И јас потврдувам дека и твоето име треба да е запишано во оваа листа... :)

    ОдговориИзбриши
  4. @Darko Напишав јас... дали заслужувам да бидам дел од листата или не ќe кажат вашите посети и коментари :)

    @Branka и @Ilina Фала и на вас што работите во име на ПРофесијата

    ОдговориИзбриши
  5. Draga koleginice, zaista ti hvala što si me uvrstila u društvo izuzetnih dama!

    Koleginice koje si spomenula, a nisam ih do sada PRatila, postaće deo moje mreže ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Caci zadolzitelno treba da se najdes vo listava. Fala mnogu za poddrskata i motivot. Navistina ubavo iznenaduvanje

    ОдговориИзбриши
  7. Baš zanimljivo :) Ne dešava se često da nas uvrste na listu ljudi koje znamo isključivo online.
    Super lista, idem sad da vidim sve linkove...:)

    Srdačan pozdrav & hvala

    Jelena Jovanović

    ОдговориИзбриши
  8. Caci ti sigurno bi se nashla na listava ama treba pochesto da nosish suknji zoshto kako shto vika i vo naslovot... I pod SUKNjite se krie... mozebi tuka lezi zajakot.

    ОдговориИзбриши

PRoom. Овозможено од Blogger.